Alles wat un Waldpiek bezig houdt….

It is alive !! De kWh arduino meter werkt…..

Het kost je ff een weekendje prutsen (tussen alle klusjes en verjaardagen door) maar dan heb je ook wat…  een heuse echte logger op je kWh meter.

Wat zien we hier ? Een lcd van Farnell,  rechtboven de totaal getelde pulsen, midden onder het totaal aantal verbruikte kWh’s sinds de start (gisteravond 21:30, nu  al 14,37 kWh verbruikt )  en geheel rechtsonder het momentele verbruik.

Rechts onder in het hoekkie zie je nog net een stukje Arduino bord.

Zoals eerder vermeld maakt de draaiende schijf 187,5 omwentelingen voor 1 kWh, je detecteerd het zwarte vlakje met een optocoupler, hangt deze aan de analoge ingang van een Arduino bordje, wat software en hoppa, meten maar.

En zo hangt de bende in de meterkast. Beugel is een strip uit de oudijzerbak, met daar boven op gelast een m3 bout waar de optocoupler mee vast zit.  In de software hou ik bij hoelang de tijd tussen 2 zwarte vlakjes is, en met wat high-tech gereken kun je daar leuke dingen mee doen. Eerste poging ging grandioos mis, maar je moet ook geen moeilijke dingen willen uitrekenen als je net uit de nachtdienst komt 🙂

 

Uiteindelijk werkt het stukken beter dan die rottige enymate, en het is ook nog eens leuk om het zelf te fabrieken.

En hier de hele detectie schakeling. De OPB740 is een infrarood gevalletje, 2 weerstandjes en een klein elcootje, vervolgens gaat het analoge signaal naar de Arduino, deze heeft 2 in software gemaakte “drempels”  voor tellen van de puls.

De software (aub geen commentaar, kan wel mooier maar dit is nog tijdelijk, de gasmeter moet ook nog) vindt je hier.

Is een pde bestand maar ook gewoon te openen met kladblok oid. Doe ermee wat je wilt.

P.s. Begin er niet aan dit soort projecten. Het werkt zeer verslavend, sta de halve dag bij meterkast te kijken waar al die energie in godsnaam naartoe gaat..haha…..